D viktige vitaminet

Visste du at vitamin D spiller en nøkkelrolle i kroppens forsvar mot sykdommer?

Her i nord er vi vant til at forkjølelse er noe vi bare må leve med. Er det virkelig slik? Ikke nødvendigvis. Nyere forskning tyder på at D-vitaminet er viktig for at immunforsvaret skal fungere optimalt.

Derfor behøver vi D-vitamin

Vitamin D er nødvendig for flere funksjoner i kroppen vår. Vitaminet er med på å opprettholde normalt skjelett, muskelfunksjon og celledeling. I tillegg bidrar det til et velfungerende immunforsvar. En studie viser at grunnen til at D-vitamin er så viktig for immunforsvaret vårt, er at T-cellene ikke virker uten dette vitaminet. T-cellene bekjemper bakterier og virus ved å gjenkjenne antigener (for eksempel molekyler på overflaten av virus) og drepe infiserte celler. Når en slik T-celle gjenkjenner et fremmedlegeme det vil kvitte seg med, er den avhengig av D-vitaminer for å kunne begynne å dele seg til en hær av T-celler, som kan ta opp kampen mot fremmedelementet.

Kilder til D-vitamin

Om sommeren danner kroppen selv D-vitamin når du er ute i sola. Da er ti-femten minutter med hender og ansikt i solen nok. Men når høsten og forkjølelsessesongen setter inn, og vi trenger det mest, er det for lite sol her i nord til at vi kan få dekket behovet vårt derfra. Da må vi få vitaminet gjennom maten, eller kosttilskudd. Fet fisk er en sunn og god kilde til vitamin D, f.eks. ørret, laks, makrell og sild. Men undersøkelser viser at de færreste spiser nok fisk til å dekke dagsbehovet for vitamin D.

Utsatte grupper

Noen grupper kan ha ekstra stort behov for tilskudd av D-vitamin. Mørkhudede trenger for eksempel mer sol for å danne D-vitamin i huden. Innvandrerkvinner i heldekkende klær har ekstra høy risiko for D-vitaminmangel. Andre utsatte grupper er eldre og småbarn som oppholder seg lite i direkte sollys, og gjerne har huden dekket av tøy. For disse kan det være smart å ta D-vitamintilskudd året rundt, også om sommeren.
CuraMed Sår Hals inneholder både D-vitamin, C-vitamin og råmelk. Råmelk inneholder antistoffer og det er dokumentert at vitamin C og D bidrar til godt immunforsvar.

 

Kilde: Nhi.no

Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
LOGGA IN eller BLI MEDLEM