Lei av å være forkjøla? 5 tips til å holde deg i farta!

Hold deg forkjølelsesfri

Nei, du trenger ikke å hangle deg gjennom hele vinterhalvåret. Her er tipsene til godt immunforsvar og snufsefri nese!

Forkjølelse kommer av at et virus angriper nesen og svelget, og forårsaker en infeksjon i de øvre luftveiene. Her til lands er de fleste forkjøla flere ganger i året, i gjennomsnitt 6-8 ganger for barn, og 2-4 ganger for voksne. Men det er flere ting du selv kan gjøre for å snike deg unna denne statistikken i år! Her er våre beste tips:

1. Vitaminer for immunforsvaret

Immunforsvaret trenger både A, C, D og flere av B-vitaminene for å fungere som det skal. En god måte å få i seg A-, C- og B-vitaminer, er å følge Helsedirektoratets anbefaling om å spise fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag. D-vitamin får vi fra sola om sommeren, mens i vinterhalvåret er det viktig å være obs på at man får i seg nok av dette gjennom fet fisk eller kosttilskudd.

2. God håndvask

I svineinfluensaåret 2009 ble det fokusert veldig mye på hvor viktig det var med god håndhygiene, for å hindre at smitten spredte seg. Og en bivirkning av dette, var at antall forkjølelser gikk merkbart ned den høsten! Gode rutiner rundt håndvask hos store og små er altså første bud for å holde deg selv og andre i form. Vask alle områdene på hendene ofte og godt med såpe og vann, og ha gjerne med deg en antibac når du er på farten.

3. Tilskudd av antistoffer

Det er stor forskjell på å være litt sår i halsen, og en fullblomstret forkjølelse, så start gjerne med CuraMed allerede ved de første forkjølelsessymptomene, som ofte er sår hals eller hoste. CuraMed inneholder nemlig råmelk, som er den første melken kua gir kalven. Råmelken er rik på antistoffene som kalven trenger for å bygge opp sitt eget immunforsvar.

4. Få nok søvn

Studier viser at folk som får for lite søvn (mindre enn seks timer per natt) over lang tid, har høyere risiko for å bli syke. Sørg derfor for å få nok søvn og hvile, særlig om vinteren.

5. Trene

Trening ser også ut til å hjelpe på immunforsvaret. En undersøkelse påviser nemlig at jevnlig fysisk aktivitet nesten halverer risikoen for å bli forkjøla. I tillegg ser godt trente mennesker ut til å bli fortere friske igjen. En forklaring på dette kan være at treningen gir en midlertidig økning i de cellene i immunforsvaret som angriper inntrengere.

 

Kilde: Norsk Helseinformatikk, nhi.no

Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
LOGGA IN eller BLI MEDLEM